FENOMÉN CWG: Poník a JPAgeo

01.04.2011 15:46

Každý geocacher si jistě vybaví pocity, které prožíval ve chvíli, kdy ve schránce s pokladem našel své první malé dřevěné kolečko s vypáleným obrázkem a nevěděl, zda si ho smí vzít výměnou za něco jiného, nebo zda má tohle dřevěné kolečko nechat ve schránce pro někoho jiného. Každý z nás si svůj příběh, kdy přišel poprvé do styku s tímto fenoménem prožil trošku jinak. Máme čest Vám představit dva geocachery, kteří nezvratně ovlivnili vývoj geocachingu v Čechách, ale i na Slovensku. Oba společně přišli na nápad, jak vyrobit lehký, skladný a především levný osobní geocoin, který dostal název Czech Wood Geocoin. Dále jen CWG. Všeobecně toho bylo o CWG na internetu napsáno již opravdu mnoho. Napadá nás ale několik otázek, na které znají odpovědi opravdu jenom autoři tohoto projektu.


Těmi jsou  PONÍK a JPAgeo.


Zdravím Vás přátelé,
předem bych chtěl poděkovat, že jste oba přijali pozvání k interwiev.


Váš skromný projekt se rozrostl do opravdu obřích rozměrů. Jak se staráte o tak obsáhlou sbírku CWG ?

PONÍK: Mám jí zakopanou ve veliké vojenské bedně v lesích za Plzní, kde se mi o ní starají dvě najmuté veverky. Pracují za pytel ořechů za zimu. Já s nimi jednou za měsíc či dva pokecám o životě, přisypu přírůstky, pokochám se okolím a tak. Jednou z toho udělám pekelně těžkou mysterku.

JPAgeo: Je to tak, koho by to před pěti lety napadlo… V nejsmělejších představách jsme tehdy uvažovali o desítkách položek. Já musím, kvůli vedení katalogu, udržovat celou sbírku v přehledném stavu. Používám průhledné listy do zásobníků pro sběratele mincí. Už ale začíná být problém kam s nimi.

Jak skladujete CWG, které Vám výrobci pošlou ? Jak máte mezi sebou rozdělené povinnosti ? Nebo se o
katalog stará jen jeden ?


PONÍK: Ve vojenské bedně viz. odpověď výše. O katalog se od doby, kdy jsem na sebe vzal řeholi reviewingu stará jen Honza, já bych na to už neměl sílu. Takže co se CWG týče mám na starost jen občasný upload katalogu na server, když mi Honza řekne, že je třeba.

JPAgeo: No, rozdělené je to tak, že Poník je ten tvůrčí duch a “hýbatel”, který přišel s nápadem a já jsem ten punťa který dotáhnul realizaci kolečka do konce. Z toho vyplývá i to, že o katalog se starám já. S takovými přízemními věcmi se už tvůrčí povahy nezatěžují - ty už dávno realizují další nápady… No, a mě to nedá, dokud stíhám, budu se o katalog starat. Myslím, že i existence katalogu přispěla k tak velkému rozšíření CWG.

Víte, přibližně kolik druhů CWG výrobci do této doby vyrobili ?

PONÍK: Asi přes 3000 …přesné číslo po mě nechtěj …. O počtech to není, je to o radosti co to lidem přináší…

JPAgeo: K 11.11.2010 je v katalogu 3342 druhů CWG. Navíc je ještě 27 koleček, které se nedaly zařadit kvůli zásadnímu pozměnění vzoru, 28 kousků kterým nedokážu přiřadit nick ani event (ty na zařazení čekají) a vím o 10-ti CWG, které majitelé odmítli poslat do katalogu. Určitě jich je víc, ale doufám, že ne o mnoho.

 

Jaké radosti a starosti Vám přináší starání se o všechny vzorky CWG ?


PONÍK: Mě osobně popravdě už v této chvíli CWG  moc radosti nepřináší. Ale abych nebyl za pesimistu, tak určitě mám radost, že se mi společně z Honzou povedlo přinést alternativu ke keramickým kočičkám  a kinderhračkám. Mám radost, že se to na rozdíl od CPG ujalo a že mají lidé ve výrobě koleček práci (dřevaři, soustružníci, paliči), . Mám radost, že mají sběratelé radost a defakto i radost, že volba materiálu byla tak skvělá že i odpůrci CWG mají čím topit (buřty na plastovém kolečku by jim zajisté tak nechutnaly).  Takže abych to nějak shrnul … nevnímám to jako, že CWG přináší něco mě… CWG přineslo a přináší fenomén do geocachingu nám všem… zda kladný či záporný je už na každém z nás jak se k tomu
postavíme a jak CWG vnímáme.

JPAgeo: To je jednoduché - radost je z té obrovské sbírky a z toho, jak náš nápad žije. Nepříjemná je ta úmorná práce vedení katalogu - ke každému CWG najít nick a správně ho zařadit. Nejhorší pro mě je, když musím dát nějaké CWG do sekce Extra a nebo ho úplně vyřadit. Když jsem vyřadil Pehtu do Extra nebo když přišlo první totálně chybné kolečko, tak jsem z toho nespal celou noc. A ty vysvětlující a omluvné maily než jsem sepsal...

CWG se těší stále větší oblibě. Bohužel se z keší kradou a sběratelé je častěji mění na eventech než v keškách. Povedlo se vám vymyslet něco, co se původně mělo měnit v keškách, nakonec se CWG hromadně mění na eventech. Nemrzí Vás to ?

PONÍK: Dali jsme cacherům další „hračku“ a jak se k ní postaví, je jejich věc…důležité je, aby z toho měli oni sami dobrý pocit. Pokud je těší sbírání na dálku či měnění na eventech…proč ne?  Někdo holky, jinej vdolky… pokud tím někomu neškodí (např. to tebou zmiňované vykrádání keší ) a mají z toho obě strany radost, nelze proti tomu nic namítat. Ohledně CWG mě mrzí jiné věci… ale tak jako tak, musím říct, že vše je o lidech.

JPAgeo: Nerovné výměny v keších jsou samostatný problém, který byl fenoménem CWG jenom zviditelněn. Je to škoda, protože CWG mohly přispět ke zvýšení kvality obsahu keší. Připomínám že CWG v keši je běžný předmět obchodu a je možno jej měnit za libovolnou věc přiměřené hodnoty. (Pravidlo CWG za CWG může být vyhlášeno ownerem například v CWG směnárnách.) Že se CWG mění na eventech, v tom nevidím problém. Je to jako celý geocaching - liberální: Můžu honit body ve městě nebo jít na celodenní mulitnu, můžu ulítávat na mysterkách nebo je ignorovat, můžu lovit 20 denně nebo jednu za měsíc, můžu chodit jenom sám nebo zásadně s partou… a všechno je to dobře. A to je jedna z věcí,
které se mi na geocachingu líbí. Stejně bych to viděl i s CWG, když z toho mají majitelé radost, nechť si vyměňují CWG třeba i poštou.

Co si myslíte o CWG směnárnách?

PONÍK: Fungují, mají své příznivce…proč ne.  Takhle, já bych cache jen kvůli směně CWG nezaklá dal, ale zase pokud na ní jdu, tak se chovám dle přání ownera  a nevykrádám či nepomlouvám. Proto nechápu některé ty diskuze kolem. Pokud mi to vadí, tak přece na tu cache nejdu, v dnešní době je kolem spousty jiných. Snad bych chtěl jen apelovat na ownery, aby směnárna, podobně jako TB hotel měla nějakou logiku  ( u centra, dopravního uzlu atd…) a sloužila všem sběratelům z okolí a nikoliv jen zakladateli. Směnárna u někoho před barákem, která slouží jen pro obohacování sbírky jednoho člověka je tak trochu sobecká záležitost, (a je k diskusi, zda je takové jednání vůbec v souladu z pravidly gc.com) a tyto směnárny rozhodně nikterak nepodporuji a ani je nenavštívím.


JPAgeo: CWG směnárny - proč ne. Velká škoda je, že mnoho směnáren bývá opakovaně vykradeno, ale s tím se už těžko něco nadělá. Taky občas někdo na ownery kouká skrz prsty, že si směnárnu používají pro budování své sbírky. Ale to je přece v pořádku, za péči o keš si to určitě zaslouží. A jsou také jediní, kdo (z důvodu zmíněného rabování) do směnárny dávají více CWG, než vyberou.


Uvědomujete si vlastně jaký fenomén jste vymysleli ? Co říkáte na fakt, že český geocacher, který nemá vypálené své osobní CWG jako by nebyl ? (myšleno s nadsázkou)

PONÍK: Uvědomuji si to a ze všemi pozitivy i negativy. S tou nadsázkou nesouhlasím… znám spousty vynikajících cacherů, kteří CWG nemají a raději v keši nechají dětem autíčko, které jim jistě udělá větší radost.


JPAgeo: Já to tak necítím, a znám spoustu služebně starších geocacherů, kteří CWG nemají. Ale je možná pravda, že na nováčky to tak může působit - zřejmě mi pořád ještě nedochází, jaký fenomén jsme vlastně vymysleli :-)

Věnujete se ještě oba aktivně geocachingu ?

PONÍK: Co je to aktivně? ….Vybírám si teď keše, které jsou daleko, nejlépe v lesích, na kopcích a mimo civilizaci… říkám tomu pure geocaching… prožívám takový návrat ke kořenům. Hrabat se ve městě, ve křoví plném odpadků a hledat nějaké nesmyslné micro, luštit, slejzat podlejzat či vlejzat do nějaké úchylné exhibice ownerů, to pro mě už není. Takže když si najdu jednu cache do měsíce, kde se mohu posadit, počíst si v logbooku a v klidu se pokochat krajinou, to mě plně stačí a vyhovuje. Prostě jak to bylo před léty, turistika a objevování nových krásných míst.  No, když se nad tím tak zamyslím…tak podle teď platných obecných měřítek se geocachingu už aktivně nevěnuji.

JPAgeo: Ano, já si držím průměr alespoň 200 keší ročně, i když poslední dobou častěji vyrazím jen tak nahonit bodíky, než abych řešil složité mysterky. Ale pokud už se (většinou s přáteli) do nějakého zajímavějšího  oodlovu pustím, přinese nám to téměř vždy skvělý zážitek. Poník vždycky preferoval náročnější přírodní keše a i proto loví méně.

Disciplinovanost by měla být základním kamenem každého geocachera. Každý ale hraje geocaching sám za sebe a pokud chce, může zůstat v naprosté anonymitě. Bohužel se stále častěji setkáváme s přístupem „po mě potopa“ Byli takoví geocacheři před pěti lety, nebo je tato vlna pouze odrazem toho, že se geocaching díky médiím stále více stává masovou záležitostí ?

PONÍK: Říká se, že nebyli a je pro to několik argumentů…já když se nad tím tak díky tvé otázce zamyslím, tak dodám, že to nemusí tak docela pravda. Dnes jsou jiné možnosti, máme geowiki, české reviewery…návodné články, lokální servery…to dřív nebylo, (já se o tom co a jak dozvěděl od dalšího geocachera, na kterého jsem musel pár dní číhat v lese.) Takže, kde se stala „chyba“? Na to mám svou teorii …
Ve společnosti obecně, zájmové skupiny nevyjímaje  je vždy určité procento blbců… pokud se určitá společnost rozrůstá, což se geocachingu nevyhlo, tak logicky i počty blbců cacherů rostou… S tím nelze nic dělat, jen tomu přihlížet a vzpomínat na dobu, kdy se cacheři blbci dali počítat jen na prstech ruky.

JPAgeo: Ano, tohle už jsem řekl mnohokrát a jsem rád, že to tady mohu zopakovat. Před pěti lety to bylo jiné. Tehdy byli geocacheři svým způsobem elita - museli mít dobrý přístup k internetu, umět alespoň částečně anglicky a vlastnit poměrně velmi drahý GPS přístroj. Už toto určovalo hranice komunity. Ale hlavně - noví lidé byli přiváděni těmi zkušenými, kteří jim hned na začátku vysvětlili, jak se co dělá a taky co se nedělá. Zlom nastal v roce 2006, když Mountfield začal rozdávat ke kolům a sekačkám Garminy a zároveň ve svém zpravodaji uveřejnil článek o geocachingu. Následně se kusé informace o geocachingu dostaly i do dalších novin a médií. A tak vznikla nová generace geokešerů, která už byla blíže
průměrnému vzorku populace a hlavně - nepoučená. V té době jsem začal objevovat rozryté a překopané okolí skrýší a své keše jsem při kontrolách začal nalézat mimo jejich úkryty - občas dovedně zamaskované ale jinde a jinak... Tyto jevy přetrvávají dodnes a v takové míře, že je podle mého názoru nelze vysvětlit jen prostým nárůstem počtu hledačů. Pozor - nechci se nikoho dotknout a rozhodně neházím tu slušnou většinu do jednoho pytle se škodiči, ale je fakt, že černé ovce mezi námi existují. Často se ještě v této souvislosti zmiňuje pokles kvality keší, ale je třeba mluvit také o těch mnoha nových a skvělých. Neříkám, že geocaching měl zůstat zábavou hrstky zasvěcenců, jen ten vývoj měl jít přirozeně, oni se stejně kačeři množili geometrickou řadou :-) Na druhou stranu díky masové členské základně máme dnes spoustu keší a můžem si jen vybírat na kterou vyrazit. Připomínám, že na začátku roku 2005 byly v Plzni a blízkém okolí 3 (slovy tři) keše, všechny založené pražský mi kešery.

Jaký máte názor na vývoj geocachingu v České Republice v rozmezí posledních 3-5 let?

PONÍK: Jéééé tady se mě neptej….. zase budu za pesimistu…. Jde to s ním od desíti k pěti ...
Medializace  typu TV Nova mu škodí a kvalitních článků a reportáží je pomálu. Zde bych snad mohl vyzdvihnout v elektronické podobě server Navigovat.cz, Poklady. com a v té psané se mi teď líbí seriál o geocachingu v magazímu Koktejl … Medializaci obecně ale nevnímám jako největší problém geocachingu, tím jsou hlavně zhoršující se mezilidské a tím i mezicacherské vztahy. Dřív byla např. čest a samozřejmost někomu opravit cache, vyměnit logbook, taky byla samozřejmost za to poděkovat atd.  …dneska se owner dočká jen nadávek typu „kdypak už konečně dodáš logbook“  atd… takže v této úrovni  to určitě jde s geocachingem z kopce.
    Abych za pesimistu nebyl, tak když se ale na to kouknu více z „technického“ hlediska, tak je více možností, jak na serverech gc.com, tak na alternativách, na lokálních serverech….prostě je více zábavy. Také je spousty lidí, co jsou ochotni organizovat něco pro druhé… dnes začíná být problém najít víkend bez eventu a to i v kraji. Je to dobře je to špatně? To je otázka, zase záleží na úhlu pohledu.

Když se na to kouknu z globálního hlediska tak Geocaching se vyvíjí a rozrůstá, žije  a to je dobře. Je to i díky určité komerci, která v něm, ať se mi to líbí nebo ne,  je. Takže i u autorů hry je stále snaha o rozmach a nové inovace… já jakožto spíše konzervativní člověk neříkám, že každá změna je nutně k lepšímu a nejsem tedy z každého nového nápadu unešený, ale kolikrát jsem se přesvědčil, že skepse není na místě (např. jsem nevěřil myšlence waymarkingu).

JPAgeo: Všechno už je asi v odpovědi na minulou otázku. Za poslední 3 roky je to bezesporu masový nárůst. A má (stejně jako cokoli jiného) pozitivní i negativní stránky.

Z čistě sběratelského hlediska otázka pouze pro Poníka. CWG s Tvým nickem je v dnešní době velká sběratelská rarita. Nechceš udělat radost těm, kteří se ke geocachingu dostali až  záhy po tom, co jsi všechny tvá CWG rozdal po keškách a nechat přidělat alespoň 100 ks ? Přece jenom mít doma CWG autora projektu, si myslím že je dobrý základ pro každou takovou sbírku.


PONÍK: Ani nevíš jak rád to slyším, zažil jsem dobu kdy bylo mým CWG opovrhováno a byl problém ho za něco vyměnit, neb ho měl každý. Proto jsem od další emise upustil. Dílem také pro to, že posílat ho majiteli každého nového CWG zaslanému do oficiálního katalogu CWG bylo už s rostoucím počtem přírůstků nad mé finanční možnosti. Tímo trochu odbočím…   Jsem rád, že se nám u všech oficiálních výrobců povedlo dohodnout, že dvě CWG pro začátek sbírky od nás dostanete v jejich režii. Ale myslím, že k vánocům bych mohl udělat sběratelům radost nějakou speciálkou. Rozhodně je ten zájem pro mě zavazující a slíbit to mohu…aneb jak s říká „Slibem nezarmoutíš“

JPAgeo: Sám brzy rozdám šestisté CWG, ale když je 5000 potenciálních sběratelů…

Jaký máte názor na novinku Micro Wood Geocoin (MWG), která se letos objevila na Českém trhu ?

PONÍK: Novinka to není …to je třeba říci hned v úvodu.  Je to jen zmenšený plagiát našeho nápadu, jehož autoři se ani neobtěžovali se s námi spojit, krom technických výhrad mám k MWG výhrady morální… normální je nekrást a to ani design, což se u kusů, které jsem měl možnost vidět stalo. Ale budiž, slušní cacheři si o tom udělají obrázek sami,  můj svět na tom nestojí. Co mě vadí a co je smutné pro nás pro všechny, že autoři nepřišli z něčím novým… CWG jsou designově poplatné době vzniku. Dnes jsou jiné možnosti… dělat kolečka z barevných překližek, masivu… pálení už je možné také v odstínech šedi jsou i barevné lasery atd…
    Možnosti vzniku nového sigitemu jsou fantastické… sám jsem měl možnost vyzkoušet jiné alternativy a jsou nádherné. Bohužel lenost…nebo pohodlnost autorů nových sigitemů způsobuje, že se jen kopíruje námi navrhnutý design a to je veliká škoda pro geocaching jako takový. S tím souvisí i to, proč už mi CWG nedělají radost jak si se ptal výše…

Dnes bych design ke stažení nedal… a měli bychom tak mnohem více zajímavých věcí ke sbírání. A né jen CWG zmenšené, na skle, plastu, kovu….prostě ten samý design na 100+1 způsob. Už jsem na ten stále stejný design popravdě trochu alergický a mám ohromnou radost, když si někdo udělá něco svého i když je to třeba graficky nedokonalé a kreslené od ruky… takového člověka si na rozdíl od plagiátorů vážím.  Rád bych podpořil vznik něčeho nového a dal jiný design… v hlavě mám spousty nápadů jak by to mohlo vypadat. Jen aby CWG zůstaly CWG a jiné sigitemy mohly vzniknout a byly úspěšnější.

JPAgeo: Já moc nesleduju dění, kdyby mě Poník neupozornil ani jsem si nevšiml. A až kvůli téhle otázce jsem si MWG konečně vygooglil. No, co k tomu říct… Je dobře, že vzniklo něco nového. Je špatně, že je to vlastně klon CWG. Za prvé mě mrzí, že se nikdo neobtěžoval zeptat se nás alespoň na názor, přestože MWG zjevně vychází z mé šablony CWG. Za druhé jsme dnes o 5 let dál - je zbytečné používat suk (zvláště při této velikosti), mohla to být tenčí zakázková kolečka, něco na způsob amerických wooden nicleks. Zkrátka mohlo vzniknout něco lepšího a zároveň neodkazujícího k CWG. Můj definitivní názor ještě musí vykrystalizovat, ale pro tuto chvíli - rozhodně nejásám.

Jak Vás oslovují kovové geocoiny s trackovacími čísly ? Máte nějaké vypuštěné do světa prostřednictvím kešek ?

PONÍK: Některé geocoiny jsou krásné, dokonce tak, že se už ani nedají vypustit…. Tady už to pro mě trochu ztrácí smysl a tak jsem spíše příznivcem klasických travebugů. Příznivec sbírání ikonek prostřednictvím masivního discoverování geocoinů na eventech nejsem…dříve platilo, že se musel trackable poponést. Novinka v podobně logu discover mě neoslovila… pokud nepomůžu ve splnění mise či cesty trackable, tak v tom nevidím kouzlo. Vypuštěné jsem něco měl, ale jak už to bývá, ztratilo se. Musím si na to příští rok sednout a znovu vypustit nějaké travelbug poníky, naděje, že mi některý projde v Americe trasu ponyexpresu stále je…. Záleží na počtech vypuštěných.

JPAgeo: Trekovatelné mince se mi samozřejmě líbí, takže jsem v průběhu let příležitostně pořídil asi 40 kousků. Geocoinů je ale dnes neuvěřitelné množství a doopravdy sbírat je nemůžu, hlavně z finančních důvodů. Takže sbírám alespoň ikonky - přátelé vědí, že coinem k discovernutí nikdy neurazí :-)
Na cesty jsem vypustil v roce 2006 dva první české geocoiny. Zlatý se mi brzy ztratil v někde Americe, ale stříbrný pořád ještě cestuje po Evropě.
  
Máte v paměti nějaký legrační zážitek z lovení kešek ? Nebo jste si naopak při keškování odnesli nějaký negativní zážitek ?

PONÍK: Předcházím úrazu, jak fyzickému tak duševnímu prevencí a tak na vyslovené pitominy nechodím. Díky tomu mám většinou jen pozitivní a legrační zážitky. Konkrétní zde nebudu, neb jsem zažil už ledacos a těžko vypíchnout jednu konkrétní věc. Pro ty co to zajímá mám informaci že to dávám to dobru u piva.

JPAgeo: Určitě mám z kešování spoustu skvělých a nezapomenutelných zážitků. Ale nejsem vypravěč, nedokážu teď vybrat jeden a ještě o něm poutavě pohovořit. Mělo by to být o první nalezené keši? O FTFku půl minuty před Vencou68, o první noční keši, o Anthracitu, o vyřešení zapeklité mysterky s přáteli nebo o první keši odlovené s malým JPAgeátkem v náruči? Každý můj log delší než 10 řádků nejspíš o jednom takovém zážitku vypráví. A negativní zážitky zahladí milosrdný čas :-)  I když se jedná třeba o propíchnuté lýtko nebo ztracenou GPSku.

Je něco, co byste chtěli vzkázat geocacherům, kteří tohle právě čtou ?

PONÍK: Pokud jste dočetli až sem, tak vám děkuji za pozornost, přeju vám hodně radosti s geocachingem, málo srážek s blbci a krásný zbytek dne.

JPAgeo: Vím, že je to patetické, ale zkuste každý sám za sebe přispět k tomu, aby byl český geocaching lepší tedy: buďte slušní k lidem a ohleduplní k přírodě.

Děkuji za odpovědi, přeji pěkný
zbytek dne.